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PUBLIC RECORDS AND INFORMATION:
Releasing Information to the
Press Media Concerning Patients
Brought to a County Hospital's
Emexrgency Room

Honorable Allen Large
State's Attorney
Lawrence County
Lawrenceville, Illin

t:

Dear Mr. Large:

I g”your letter wherein you ask the following

gquestions:

Mformation, if any, must a County
Hospi »€lease to the press media concerning
patients brought to its emergency room?

2. If any information must be released,
must the patient or his physician permit the
release of the information?

3. If any information must be released, may
the patient or his representative hold the Hospital
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‘or his physician liable for the release of
the information?

There is no express statutory provision governing
the question of what, if any, information in possession of-
-a county hospital regarding patients brought to its emergency
room is considered open to the general public; Although
thg public has a common law right to inspect records of

governmental agencies (People ex rel. Gibson v. Pellex, 34

Ill. App. 24 372), which is to be 1iberélly construed

(Weinstein v. Rosenbloom, 59 Ill. 24 475),vthe right to

inspect such records is not without qualification. There
are interests such as confidentiality and privacy that justify
withholding such records from public inspection. (People ex

rel. Better Broadcasting Council, Inc. v. Keane, 17 Ill. App.

3@ 1090.) It is apparent from an examination of the appli-
:cable statutes that it is the public policy of the sState that
the only information regarding patients brought to a éouﬁty
hospital emergency room that is available foi public inspec-
tion is clerical information such as the patient's name, address,

age, date of commitment and discharge.
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Section 3 of "AN ACT providing for a lien for
nonprofit hospitals, and hospitals maintained and operated
entirely by a county rendering treatment and maintenance
to injured persons" (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 82, par.
99) provides:

"Any party to a cause pending in a court
against whom a claim shall be therein asserted
for damaged resulting from such injuries shall,
upon request in writing, be permitted to
examine the records of such hospital in reference
to such treatment, care and maintenance of such
injured person. Any hospital claiming a lien
under this Act shall, within 10 days of being so
requested in writing by any such party, furnish
to such party, or file with the clerk of the
court in which the cause is pending, a written
statement of the nature and extent of the injuries
sustained by and the treatment given to or fur-
hished for such injured person by such hospital
and the history, if any, as given by the injured
person, insofar as shown by the records of the
hospital as to the manner in which such injuries
were received.”

The very inclusion of this section in thé statutes indicates
a legislative view that hospital records are not intended
to be made available to the géneral public. Further support
for such a position is found in section 9 of the Hospital

Licensing Act (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 111 1/2, par. 150):
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"The Department shall make or cause to be made
such inspections and investigations as it déems
necessary. Information received by the Depart-
ment through filed reports, inspection, or as
otherwise authorized under this Act shall not
be disclosed publicly in such manner as to
identify individuals or hospitals, except in a
proceeding involving the denial, suspension, or
revocation of a permit to establish a hospital
or a proceeding involving the denial, suspension,
or revocation of a license to open, conduct,

. operate, and maintain a hospital, or in other
circumstances as may be approved by the Hospital
Licensing Board."

See also, section 1 of "AN ACT relating to hospital records"
(Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 51, par. 71).

The problem of disclosure of county hospital records
is closely tiéd to the statutorily acknowledged doctor-
patient privilege found in section 5.1 of "AN ACT in regard
to evidence and depositions" (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 51,
par. 5.1):

“No physician or surgeon shall be permitted
to disclose any information he may have acquired
in attending any patient in a professional char-
acter, necessary to enable him professionally
to serve such patient, except only (1) in
trials for homicide when the disclosure relates
directly to the fact or immediate circumstances
of the homicide, (2) in actions, civil or crim-
inal, against the physician for malpractice,

(3) with the expressed consent of the patient,

or in case of his death or disability, of his
personal representative or other person authorized
to sue for personal injury or of the beneficiary
of an insurance policy on his life, health, or
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physical condition, (4) in all civil suits
brought by or against the patient, his personal
representative, a beneficiary under a policy

of insurance, or the executor or administrator

of his estate wherein the patient's physical

or mental condition is an issue, (5) upon an
issue as to the validity of a document as a

will of the patient, (6) in any criminal action
where the charge is either murder by abortion,
attempted abortion or abortion or (7) in actions,
civil or criminal, arising from the filing of a
report in compliance with the 'Abused and Neglected
Child Reporting Act', enacted by the 79th General
Assembly. -

* % % ' "

I refer you to opinion No. S-1140, issued August
19, 1976, in which I held that all hospital records kKept
regarding psychiatric patients may be disclosed only to
those parties and agencies enumerated in section 12-3 of
the Mental Health Code (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 91 1/2, par.
12-3) and under the conditions stated therein.:  Section
12-3 reads as follows:

"The hospital records of and other informa-
tion including both clerical and clinical data
pertaining to patients are not open to inspec-
tion by the general public, or any person
representing any agency of a local, state or
Federal government or any other political
subdivision, but may be examined by the
Director; by the State's Attorney of the county
from which the person is admitted or in which
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he resides or in which the hospital is located;
by the patient; by an attorney for the patient;
by any circuit court in which the mental con-
dition of the patient is or has been a matter

of inquiry or question; or by a State or Federal
agency for the sole purpose of enabling the
patient to acquire eligibility for benefits
under any State or PFPederal law. Provided,
however, clerical data and the presence of a
patient in a State-operated hospital or insti-
tution may be disclosed, in response to a
request relating to a specific patient, to the
United States Secret Service when, in the judg-
ment of the Director, it is necessary to protect
the life of persons whom the Secret Service is
required by statute to protect.

For the purposes of this Section, clerical’
data includes, but is not limited to a patient's
name, address, age, date of commitment or dis-
charge, and whether or not a person has been a
patient of the Department.®

It is true that the legislature could have provided
a section similar to section 12-3 in regard to hospital
records of all patients in general had it intended to restrict
disclosure of such records. However, the other statutory
sections previously cited in this opinion would appear to be
unnecessary if the legislature considered hospital records
to be open to the general public.

It is interesting to note that section 12-3 dis-

tinguishes between clerical and clinical data. Clerical data




Honorable Allen Large - 7.

as defined in sectidn 12-3 is not inclﬁded within the ambit
of protection affordéd by section 5.1 of "AN ACT relating

to evidence and depositions”. The key to‘determining what
constitutes confidential information under the doctor-patient
privilege is the phrase in section 5.1 referring to informa-
tion "acqui:ed in attending any patient in a professional
character, neceséary to enable him [the physician or surgeon]
professionally to sefve such patient". Accordingly, a
patient's name, address, age, date of commitment or discharge
is not protected by the physician-patient privilege. 1In

Cannell v. Medical and Surgical Clinic, 21 Ill. App. 34 383,

385, the court cited approvingly the case of Emmet v. Eastern

Dispensary and Casualty Hospital, 395 F. 24 931, 935, in

which the Court of Appeals said, "The responsibilities of
physicians and hospitals to protect their patients' medical
facts from extrajudicial exposure spring from the confidential
nature of the physician-patieht relationship". Had the
legislature intended to make hospital records relating only
to clerical data confidential, it could have provided an

appropriate section analogous to section 12-3 of the Mental
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Health Code. Clinical data contained in hospital records
appears protected from disclosure by the patient-physician
privilege. I can find no statute or rule of public policy
that requires that strictly clerical information in county
hospital records be kept confidential.

Therefore, in my opinion, a county hospital mﬁst
release to the press media that information concerning
patients brought to its emergency room that may be charac-
terized as clerical, including name, address, age, date of
commitment or discharge. Any information characterized as
clinical would be protected from disclosure by the physician-
patient privilege found in section 5.1 of "AN ACT relating
to evidence and depositions",.

To answer your second question, once information
is adjudged to be available to the general public, as clerical
information in county hospital records would be, the question
of the patient or his physician permitting the release of

guch information is not applicable. Information open to

the general public requires no one's permission in order to
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be disseminated. Likewise, in answer to your third question,

liability for the release of such information cannot lie

with anyone.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




